Alles wat je moet weten over je tattoo procedure

Hierna toch nog vragen? Mogelijk staan ze in onze FAQ (Veelgestelde vragen) beantwoord! 


Informatie over de risico’s van een tatoeage

Je overweegt een tatoeage te laten zetten. De GGD vindt het belangrijk om je vooraf goed te informeren over mogelijke risico's, zodat je met een gerust hart de stap kunt zetten. Neem daarom even de tijd om onze website door te lezen, waar we alle belangrijke informatie van de GGD voor je hebben verzameld.

Het zetten van een tatoeage is een behandeling waarbij de huid wordt doorboord. Een hygiënische werkwijze en correct gebruik van de apparatuur zijn essentieel om de kans op infecties en overdraagbare ziektes, zoals hepatitis B en C, te voorkomen. Daarnaast is goede nazorg minstens zo belangrijk. Slechte verzorging of een onhygiënische behandeling (door zowel door jezelf als door de tatoeërder) kan leiden tot wondinfecties, wat niet alleen je gezondheid kan schaden, maar ook het eindresultaat van je tattoo kan beïnvloeden.

Door je goed te laten informeren en de juiste zorg toe te passen, kun je optimaal genieten van je nieuwe tattoo!

 

Voor we gaan tatooeren, vragen wij jou ons toestemmingsformulier in te vullen. In dit formulier staan o.a. vragen over jouw gezondheid. Het invullen van dit formulier is dus ook bedoeld voor jouw eigen veiligheid. Bij dit toestemmingsformulier vragen wij tevens aan jouw wettelijke vertegenwoordiger om zich te legitimeren. Het toestemmingsformulier blijft in bezit van de tatoeëerder en word vertrouwelijk behandeld. Uiteraard krijg je zelf een kopie van dit formulier in je bezit.

Het aanbrengen van een tatoeage brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat je goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de artiest tijdig op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen/beschadiging, huid die recent blootgesteld is aan plastische chirurgie of radiotherapie, allergieën, epilepsie, overgevoeligheidsreacties, zwangerschap of wanneer je borstvoeding geeft, dit alles kan namelijk de genezing negatief beïnvloeden en meer risico geven op complicaties. Huid die onlangs getatoeëerd of gelaserd is, maar nog niet genezen is kan ook het risico op complicaties vergroten.

Laat nooit een tatoeage aanbrengen wanneer je onder invloed bent van alcohol of drugs, ook laat je geen tatoeage of PMU aanbrengen op moedervlekken of op plekken waar littekenweefsel zit als gevolg van verwijderde huidkanker.

Tevens adviseerd de GGD geen tatoeage aan te laten brengen, tenzij je goedkeuring krijgt van een arts, als je een van de volgende aandoeningen hebt:

- Hemofilie of andere bloedstollingsziektes

- Epilepsie of hart en vaataandoeningen

- Bepaalde allergieën voor metalen, conserveringsmiddelen of andere stoffen gebruikt bij tatoeëren.

- Diabetes

- Auto immuunstoornis

- Immuun gecompromitteerde ziektes

- Sarcoïdose

Wij tatoeëren onder de 18 jaar alleen na het voeren van een vrijblijvend gesprek met jou. Wij zetten geen tattoo wanneer je jonger bent dan 16 jaar.

Wanneer je jonger bent dan 18, laat ons je leeftijd dan weten. Let op! Hierop wordt gecontroleerd. Neem altijd je legitimatiebewijs (of rijbewijs) mee. Wij gaan er in goed vertrouwen van uit dat jij eerlijk bent over wie je bent, en jouw leeftijd. Wij zijn onder geen beding aansprakelijk voor fraude hieromtrent. Wij behouden ten aller tijde het recht om een tattoo aanvraag te weigeren.

Het aanbrengen van een tatoeage

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden met kleine naalden inkt- en pigmentstoffen onder de huid aangebracht. Hierdoor ontstaat een voor het leven blijvende afbeelding. De inkt- en pigmentstoffen moeten aan strenge eisen voldoen. Dit word gecontroleerd door de NVWA (Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.).

Voor het aanbrengen van de tatoeage wordt de huid schoongemaakt en gedesinfecteerd. Zo nodig wordt de huid plaatselijk geschoren. Dit dient te gebeuren met een nieuw wegwerpmesje. Het aanbrengen van de tatoeage moet zo hygiënisch mogelijk gebeuren. Dat wil zeggen: de naald die door de huid gaat mag niet eerder gebruikt zijn, moet uit een steriele verpakking komen en mag niet met de blote handen worden aangeraakt. De inkt die gebruikt wordt moet eveneens steriel zijn en zit in kleine cupjes die enkel voor jou gebruikt mogen worden. Om deze hygiëne te garanderen legt de tatoeëerder alle benodigde materialen pas klaar in jouw bijzijn. Op dat moment wordt ook de apparatuur ingesteld.

Tijdens het aanbrengen van een tatoeage worden tissues gebruikt. Deze zijn schoon en worden direct na gebruik weggegooid. De tatoeëerder draagt tijden het aanbrengen van de tatoeage handschoenen en vervangt deze iedere keer als hij/zij iets anders aanraakt dan de tatoeëermachine, een tissue of jouw huid.

Na het aanbrengen van je tatoeage wordt de getatoeëerde plek verzorgd en afgedekt. De werkplek wordt opgeruimd en steriel gemaakt en de gebruikte materialen worden op de juiste manier weggegooid.

Lees voor gedetailleerde informatie over het verloop van je tattoo afspraak deze blogpost

Thuiskomen met een tatoeage

Over het algemeen duurt de genezingsperiode van een tattoo ongeveer 2 weken. Dit hangt natuurlijk ook af van jouw gezondheid en fysieke conditie. Gedurende het genezingsproces kan de tatoeage gaan jeuken; in dat geval is het absoluut noodzakelijk om niet te krabben of te wrijven. Probeer je tatoeage zo min mogelijk aan te raken voor de beste genezing.

Persoonlijke hygiëne is cruciaal tijdens het genezingsproces. Direct na het zetten van de tatoeage wordt de behandelde plek afgedekt met een steriel kompres, dat na ongeveer 2 uur verwijderd kan worden. Let op: als het kompres aan de tatoeage vast komt te zitten, trek er dan niet aan, maar week het kompres los door het onder de lauwwarme douche of kraan nat te maken, waarna je het voorzichtig kunt verwijderen. Dit geldt ook voor als kleding die aan de tatoeage vastzit.

We raden aan om de eerste 2 nachten een katoenen kledingstuk te dragen dat de tatoeage bedekt tijdens het slapen, om te voorkomen dat je tatoeage vast komt te zitten aan je beddengoed.

Een pas geplaatste tatoeage is vergelijkbaar met een schaafwond. Het is van groot belang om de tatoeage op de juiste manier te verzorgen. Je ontvangt van de tatoeëerder zowel mondelinge als schriftelijke instructies om de tatoeage goed te verzorgen. De wond die ontstaat door het tatoeëren heeft tijd en zorg nodig om goed te genezen.

Het verzorgen van een tatoeage

Om je tatoeage zo goed mogelijk te laten genezen en het mooiste resultaat te verkrijgen, houd je aan de volgende richtlijnen:

  • Raak je tatoeage zo min mogelijk aan met je handen.
  • Was de getatoeëerde plek eenmaal per dag met water totdat de wond genezen is.
  • Dep de wond daarna voorzichtig droog met een schone handdoek of tissue, zodat deze droog blijft. Vochtige wonden kunnen smetten veroorzaken!
  • Houd de tatoeage zoveel mogelijk droog.
  • Gebruik geen zalf, Purol, Nivea, Uierzalf of vergelijkbare producten op de wond, behalve zalf die door de tatoeëerder is geadviseerd.
  • Druppel geen desinfectiemiddelen zoals Sterilon of Betadine op de wond.
  • Dek de tatoeage niet af met verband of pleisters.
  • Draag geen strakke of vuile kleding over de wond.
  • Vermijd tijdens het genezingsproces contact met zwemwater, sauna's, stoombaden, zonnebanken en de zon. Ga ook niet langdurig in bad zitten.
  • Breng een zonnebrandcrème met een hoge factor aan op de tatoeage zodra deze genezen is en je naar buiten gaat.
  • Neem bij extreme roodheid, zwelling, bloedingen, pus, kleurveranderingen of pijn altijd direct contact op met de tatoeëerder en, indien nodig, met je huisarts.
  • Nogmaals: Als je twijfelt, neem dan direct contact met ons op!

Tijdens openingstijden: Bel of WhatsApp naar 06-49257670.

Buiten openingstijden alleen in spoedgevallen: WhatsApp of stuur ons een bericht via Instagram, dan nemen wij contact met je op.

Genezing van de tattoo & service

Wij doen er alles aan om jou de beste tattoo-ervaring te bieden, inclusief duidelijke nazorginstructies. Toch ligt uiteindelijk de verantwoordelijkheid voor de juiste verzorging bij jou. Daarom kunnen wij niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele problemen als onze adviezen niet worden opgevolgd.

Als je binnen deze periode langskomt of een duidelijke foto in daglicht stuurt en kunt aantonen dat je onze nazorginstructies correct hebt gevolgd, mochten wij beoordelen dat het nodig is, zullen we je tattoo kosteloos bijwerken. Laat je je tattoo echter pas na 6 weken controleren, dan is het mogelijk dat er kosten in rekening worden gebracht voor het eventuele bijwerken.

Wij besteden de grootste zorg aan het gehele tatoeageproces; van voorbereiding tot nazorg. Heb je vragen? Je kunt ons altijd bereiken tijdens onze openingstijden.

In geval van spoed of een noodgeval buiten onze reguliere uren, kun je ons een WhatsApp-bericht sturen op 06-49257670 of contact opnemen via Instagram. We doen ons best om je zo snel mogelijk te helpen.

Informatie over aanbetalen

Om je afspraak te bevestigen, vragen wij altijd een aanbetaling. Het bedrag hangt af van de totaalprijs van je tattoo idee, en is niet-restitueerbaar.

Mocht je ziek worden of er iets onverwachts gebeurt, kunnen we je afspraak verplaatsen naar een andere datum. Dit is echter een aantal keer mogelijk voor wij een nieuwe aanbetaling moeten vragen. Stel ons minstens 48 uur vantevoren op de hoogte.

Waarom is je aanbetaling niet-restitueerbaar?

Aanbetalingen dekken zaken zoals administratie en het maken van ontwerpen, en zorgen ervoor dat je serieus bent over je afspraak.

De tijd die ik voor jouw afspraak reserveer, kan ik niet meer aan iemand anders aanbieden. Bij last-minute annuleringen of als iemand niet op komt dagen, helpt de aanbetaling om een deel van het financiële verlies op te vangen. Vergelijk het met werken zonder betaald te krijgen voor je uren!

Alle aanbetalingen wordt verrekend met het totaalbedrag van je tattoo op de dag van je afspraak.